Kazakstan

Euraasian sydämessä sijaitseva Kazakstan on yhdeksänneksi suurin maa maailmassa. Kazakstanissa on runsaasti luonnonvaroja ja hedelmällistä maatalousmaata. Öljyntuottajamaana Kazakstan on nähnyt öljystä saatavan tuoton vähenemisen, mutta nyt on merkkejä siitä, että BKT:n kasvu saavuttaa hitaasti 2,5 prosentin tason vuonna 2017. Tällä hetkellä on meneillään useita suuria infrastruktuurihankkeita, jotka tuovat optimismia tulevaisuuteen.

Kaivostoiminta ja metallurgia ovat kilpailukykyisimmät ja dynaamisimmat teollisuuden alat. Kazakstanissa on tarpeeksi kuparia, lyijyä, sinkkiä, rautamalmia, mangaania ja kromia sekä niin kutsuttuja harvinaisia ​​metalleja ainakin seuraavan 50 vuoden ajaksi. Tämän seurauksena erityyppisille koneille ja laitteille on kysyntää. Kehitystä kiihdyttää esimerkiksi se tosiasia, että sähkön hinta on huomattavasti alempi kuin Venäjällä. Ei ole yllättävää, että kaivostoiminta muodostaa kolmanneksen maan viennistä.

Myös elintarvike- ja maatalousalalla on paljon mahdollisuuksia. Jopa 82% Kazakstanin maa-alueesta on maaseutu- tai maatalousmaata. Kuumat kesät ja kylmät talvet takaavat monimuotoisuuden maataloustuotannossa.

Kazakstanissa on suhteellisen nuori väestö ja koulutusta pidetään ensisijaisen tärkeänä asiana. Englantia puhutaan laajalti. Kazakstanin suurimmat kauppakumppanit ovat tällä hetkellä Venäjä, Kiina ja Saksa. Hallitus antaa taloudellista tukea paikallisille yrityksille, erityisesti teknologiateollisuudelle, parantaakseen yritysten kilpailukykyä ja yritykset puolestaan ​​etsivät ulkomaisia ​​kumppaneita kehittämään toimintaansa ja myyntiään. Tämä avaa liiketoimintamahdollisuuksia yhteistyöhön eri aloilla.

Kazakstan kuuluu Euraasian talousunioniin (EAEU), johon kuuluvat myös Venäjä, Valko-Venäjä, Armenia ja Kirgisia. Tämä mahdollistaa sen, että jotakin EAEU-maata varten hankittu valmistussertifikaatti on voimassa kaikissa muissakin EAEU-maissa.

Haluatko tietää lisää omista liiketoimintamahdollisuuksistasi Kazakstanissa? Konsulttitoimisto Seppo Hoffrén Oy Consultancy voi auttaa sinua markkinatutkimukseen, kumppanihakuun ja muihin Kazakstanin vientiin liittyvissä kysymyksissä.

Zhanna Malinovskaya

Business Consultant
Lue lisää