Tanska

MARKKINAT: Nykyaikainen talous, jossa on huipputekninen maatalousala ja kehittynyt teollisuus johtavine lääke- ja biotieteiden yrityksineen (Medicon Valley). Tanska on toiseksi suurin bioteknologian kehittäjä maailmassa ja vahvan biotieteiden alan vuoksi se on Euroopan johtava maa kliinisten tutkimusten määrässä asukasta kohden. Biotieteiden ala työllistää yli 40 000 ihmistä. Muita tärkeitä aloja ovat merenkulku ja uusiutuva energia (Cleantech). Maa on hyvin riippuvainen ulkomaankaupasta. Tanska on elintarvikkeiden, öljyjen ja kaasujen nettoviejä ja se on riippuvainen raaka-aineiden tuonnista tehdasteollisuudelle.

Tanskan talouden rakenne on hieman erilainen verrattuna muihin Pohjoismaihin, sillä pk-yritykset hallitsevat taloutta. Maailmanpankin mukaan Tanska on ollut Euroopan johtava maa liiketoiminnan  helppoutta arvioitaessa vuosina 2012-2017.

Suur-Kööpenhamina on Skandinavian logistiikan pääkaupunki, joka yhdistää Skandinavian Euroopan kanssa. Itämeren rannikkomaita on kymmenen ja Kööpenhaminasta käsin on mahdollista saavuttaa 100 miljoonaa kuluttajaa 24 tunnin kuluessa.

KIELI: Vaikka tanska on skandinaavinen kieli, siinä on eroavuuksia, jotka vaikeuttavat tanskalaisten ruotsin ja norjan ymmärtämistä ja päinvastoin. Siksi on suositeltavaa käyttää englantia viestintäkielenä, ellei tanskan kielitaitoa ole. Voit käyttää englantia myös verkkosivustollasi ja myyntimateriaaleissasi. Mutta jos olet tosissasi Tanskan valloittamisessa, on suositeltavaa aina kun mahdollista käyttää asiakkaiden kieltä.

VÄESTÖ: Kaikki Pohjoismaat sijoittuvat World Happiness Report 2017 -onnellisuusmittauksessa 10 parhaan joukkoon, tanskalaisten ollessa kärkisijoilla muihin nähden. Tanskalaisille ja Tanskan markkinoille on ominaista avoimuus ja kansainvälinen asenne. Voit hoitaa liiketapaamisen Tanskassa niin kuin Suomessa. Silti on tärkeää muistaa, että tanskalaisilla on maine ammattitaitoisina neuvottelijoina. On sanottu, että muut pohjoismaalaiset voivat pitää asiaa jo sovittuna, kun tanskalaiset voivat nähdä sen vasta alkuna. Joten, varmista, että sinulla on kirjallinen sopimus.

Konsulttitoimisto Seppo Hoffrén Oy Consultancylla on tällä hetkellä kaksi konsulttia, jotka työskentelevät Tanskan ja muun Skandinavian markkinoilla.

 

Richard Whale

Business Consultant
Lue lisää

Marko Arola

Business Consultant
Lue lisää