Tšekki

Tšekin tasavalta on saavuttanut 28. sijan IMD:n vuosikirjassa, IMD World Competitiveness Yearbook 2017 ja sitä voidaan kuvata Keski- ja Itä-Euroopan maiden (CEE-maiden) kilpailukykyisimpänä maana. Sitä seuraa Viro (30), Liettua (33) ja Puola (38). Tämä tarkoittaa sitä, että tšekit ovat ylittäneet muun muassa Ranskan (31), Espanjan (34) ja Italian (44). Tšekin tasavalta tunnetaan myös menestyksekkäimpänä CEE-maana, kun mittarina on suorien ulkomaisten investointien määrä asukasta kohden. Mutta jostain syystä suomalaiset yritykset ovat yleensä jättäneet huomiotta tämän houkuttelevan ja strategisen sijainnin maan Euroopan sydämessä. Suomen tärkeimpien kauppakumppaneiden luettelossa Tšekki on vasta 20. sijalla.

Kolme vuotta sitten Konsulttitoimisto Seppo Hoffrén Oy Consultancy toteutti alueella ensimmäisen hankkeensa, joka auttoi suomalaista asiakasta tuomaan innovatiivisia infektiotautien diagnostiikkatuotteita Tšekin ja Slovakian markkinoille. Tämä pilottihanke oli onnistunut ja asiakas löysi motivoituneen paikallisen yhteistyökumppanin. Tärkein menestystekijä oli asiakkaan kyky tarjota innovatiivista tuotetta, ei hintaa. Lisäbonuksena hankkeessa oli se, että tšekkiläisellä kumppanilla oli jakeluverkosto jo myös Slovakiassa.

Vain muutamat muut EU-maat voivat tarjota yhtä tehokkaan mahdollisuuksien ja vahvuuksien yhdistelmän. Tšekki on kehittynyt, teollistunut talous, jolla on yksi parhaista liikenneverkoista. Se on ihanteellinen paikka jakelukeskukselle. Monilla kansainvälisillä yrityksillä on siellä toimistot ja se on houkutteleva kohde ulkomaisille sijoittajille. Lupaavimmat alat yhteistyölle ovat energia- ja ympäristöala (cleantech), tekniikka ja atomiteollisuus, kulutustavarat.

Yhdeksän kymmenestä tšekkiläisestä puhuu saksaa tai englantia. Tšekin tasavallalla on hyvin läheiset kauppasuhteet Saksaan ja niillä on samat liiketoiminta-arvot. Tšekki on vakaa maa, jolla on positiiviset talousnäkymät ja se on suhteellisen kustannustehokas paikka liiketoimintaa varten.

 

Oksana Dugert

Business Consultant
Lue lisää