Unkari

Unkarin houkuttelevuuden lisääntyminen

Financial Times nimesi Budapestin houkuttelevimmaksi pääkaupungiksi pääomasijoituksille Itä-Euroopassa vuosina 2014-2015. Saadakseen koko Unkarin entistä houkuttelevammaksi sijoittajille, hallitus alensi yhtiöverotuksen 9 %:n tasolle tammikuussa 2017. Joten Unkari tarjoaa tällä hetkellä EU:n 28 jäsenvaltioista alimman verokannan.

Unkarissa on lähes kymmenen miljoonaa ihmistä ja suotuisa maantieteellinen sijainti idän ja lännen välissä sekä pohjoisen ja etelän välissä. Tonava yhdistää sen Saksaan, Itävaltaan, Slovakiaan ja Romaniaan sekä Tizsa-joki Serbiaan, Romaniaan, Slovakiaan ja Ukrainaan. Kielellisesti Unkari on eristäytynyt. Unkarin kielen ainoat sukulaiset Euroopassa ovat suomi ja viro.

Unkarin hallitus on sitoutunut tukemaan yritystoimintaa ja sijoittajia useilla kannustimilla: veroeduilla, matalakorkoisilla lainoilla ja halvalla maalla. Unkarin kehittyneimmät teollisuudenalat ovat auto-, elektroniikka- ja lääketeollisuus sekä tieto- ja viestintätekniikka, maatalous ja elintarviketeollisuus. Esimerkiksi autoteollisuutta edustavat General Motors, Suzuki, Audi ja Mercedes Benz.

Vuosi 2017 oli Unkarin taloudelle menestyksekäs ja todellinen nousukausi unkarilaisella teollisuussektorilla, mikä vaikutti BKT:n kasvuun 3,8 prosentilla. Kasvuprosentti oli EU:n keskiarvoa korkeampi ja Unkari sijoittui toiseksi heti Puolan jälkeen.

Unkarissa on yli sata suomalaista yritystä, joiden yhteenlasketut investoinnit ovat ylittäneet miljardi euroa. Suurimmat yritykset ovat Nokia ja Sanoma. Yksi toinen suomalainen menestystarina Unkarissa on Profile Vehicles, joka alun perin tuli Unkariin tekemään ambulansseja ja menestyksekkäästi laajensi toimintaansa muihin tuotteisiin.

Unkarilla on CEE-maiden (Central and Eastern Europe) kehittynein lääketeollisuus. Se on ihanteellinen perusta biotieteiden yrityksille, jotka suunnittelevat laajentumistaan ​​Balkanin valtioihin tai kaukaisemmille Itä-Euroopan ja Aasian markkinoille. Itse asiassa Konsulttitoimisto Seppo Hoffrén Oy Consultancyn ensimmäinen Unkarin projekti oli lääkealalla. Kun suomalainen asiakas tuli markkinoille, paikallisen tutkimuslaitoksen myönteinen asiantuntijalausunto auttoi saamaan paikallisten jakelijoiden huomion.

Oksana Dugert

Business Consultant
Lue lisää