Valko-Venäjä

Valko-Venäjän tasavalta sijaitsee keskellä Itä-Eurooppaa rajanaapureinaan Venäjä, Ukraina, Puola, Liettua ja Latvia. Asukkaita Valko-Venäjällä on 9,5 miljoona. Minsk on pääkaupunki ja samalla suurin kaupunki. Valko-Venäjän talous perustuu valtio-omisteisten suuryritysten ja lukuisten yksityisten yritysten toimintaan.

Valko-Venäjän teollisuus on hyvin kehittynyt. Se kattaa noin 27 % maan BKT:sta (2016). Maan tärkeimpiä teollisuuden aloja ovat:

  • traktorit ja muut maatalouden koneet (valkovenäläiset traktorit ovat hyvin arvostettuja koko alueella)
  • autoteollisuus (ml. lavakuorma-autot ja maansiirtokoneet)
  • sähkölaitteet ja kodinkoneet
  • kemikaalit
  • tekstiilit
  • puutavara

Raskaan koneiston jättiläiset, huippuluokan kemian alan yritykset, innovatiiviset IT-yritykset, vaate- ja jalkinevalmistajat, korkealaatuisten elintarvikkeiden valmistajat ym. lukeutuvat Valko-Venäjän tunnetuimpiin tavaramerkkeihin.

Valkovenäläinen yritys Belaruskali on yksi mailman suurimmista kaliumkarbonaattilannoitteen (potaskan) valmistaja ja viejä. Minsk Automobile Plant (MAZ tuotemerkki) valmistaa maailmanluokan kuorma-autoja, rekkavetureita ja alustoja, jotka ovat hyvin tunnettuja Valko-Venäjän ulkopuolellakin. Erittäin luotettavina pidetyt kuorma-autot osallistuvat arvostettuihin ralleihin, kuten Dakar race marathon -ralliin. Yksi kolmesta maailmanlaajuisesti tuotetusta kuorma-autojen valmistuttajista on Belarusian Autoworks (BelAZ).

Liiketoimintaympäristö on vahva ja teollisuuteen keskittynyt tarjoten runsaasti investointimahdollisuuksia. Valko-Venäjän markkinat tarjoavat monia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille, erityisesti teollisuuden komponenttien valmistajille.

Valko-Venäjä kuuluu Euraasian talousunioniin (EAEU), johon kuuluvat myös Venäjä, Kazakstan, Armenia ja Kirgisia. Tämä mahdollistaa sen, että on jotakin EAEU-maata varten hankittu valmistussertifikaatti voimassa kaikissa muissakin EAEU-maissa.

 

Zhanna Malinovskaya

Business Consultant
Lue lisää