Viro

Viro on Baltian maa, jossa on erinomainen taloudellinen vapaus, vakaa talous ja kilpailukykyinen liiketoimintaympäristö. Maa, jonka asukasluku on 1,3 miljoonaa ei kuulosta kovin suurelta, mutta tosiasia on, että suomalaisten yritysten vienti Viroon on suunnilleen sama kuin Ranskaan tai Italiaan. Joku voi ihmetellä ja kysyä, miten tämä on mahdollista, sillä Ranskan ja Italian markkinat ovat huomattavasti suuremmat kuin Viron. Ranskaa ja Italiaa pidetään kuitenkin kaukaisina markkinoina, kun taas Viro on lähellä Suomea paitsi maantieteellisesti myös kulttuurisesti ja jopa kielellisesti.

Suotuisa liiketoimintaympäristö, liberaalinen talouspolitiikka ja liiketoiminnan helppous ovat tekijöitä, jotka ovat jo houkutelleet lukuisia kansainvälisiä yrityksiä Viroon. Virossa on yli 4 000 rekisteröityä yritystä, jotka ovat joko Suomen kansalaisten tai oikeushenkilöiden omistuksessa ja määrä on kasvamassa. Verotus on kohtuullista ja säännökset pidetään yksinkertaisina. Yksityishenkilöille on asetettu kiinteämääräinen tulovero ja jakamattomat yritysvoitot ovat verovapaita (0%). Viro tunnetaan myös hyvänä perustana aloitteleville yrityksille. Esimerkiksi Skype, maailmanlaajuisesti tunnustettu operaattori ja nyt monen miljardin dollarin yritys, on alun perin perustettu Virossa.

Viro pitää itseään mieluummin Pohjoismaana kuin Baltian maana, koska sillä on vahvat kulttuuriset ja taloudelliset siteet Scandinavian maihin. Suomi ja Ruotsi ovat Viron tärkeimmät ulkomaankauppakumppanit ja suuri osa ulkomaisista investoinneista on peräisin myös näistä maista.

Konsulttitoimisto Seppo Hoffrén Oy Consultancylla on ollut vuodesta 1994 Virossa toimiva paikallinen konsultti. Konsultti on auttanut suurta joukkoa ulkomaisia yrityksiä löytämään asiakkaita, jakelijoita, alihankkijoita ja myyntikanavia. Lisäksi konsultti on järjestänyt seminaareja ja avustanut yrityksiä messujen yhteydessä.

Mikk Mehide

Business Consultant
Lue lisää