Back to basics.

Hyvinvoivan yrityksen perusasiat ovat melko yksinkertaisia. Että on toimivat systeemit, että yhteistyö toimii ja, että ihmisiä kunnioitetaan. Ja, että tätä kokonaisuutta johdetaan.

Toimivat systeemit ovat sitä, että tiedetään mihin suuntaan ollaan menossa ja, millä välineillä ja
menetelmillä. Ensin pitää löytää se suunta eli visio ja sen mukainen strategia. Ja tarvittaessa koordinaatteja muutetaan ja suuntaa päivitetään. Ja sen jälkeen varmistetaan, että se sama suunta on kaikella porukalla tiedossa.

Sen jälkeen huolehditaan, että kaikilla on sellaiset välineet ja menetelmät, joilla maalin tavoittelu on järkevää ja tuottoisaa. Ja ihan ne tavallisen perusarjen työkalut ja toimintatavat ovat niitä, joilla maaliin pääsy ratkaistaan. Ne jokapäiväiset tavat toimia. Tehdäänkö varmasti oikeita asioita? Koronakevät on varmasti uusine työtapoineen pakottanut meidät miettimään, mitkä prosessien toiminnoista ovat niitä oleellisia, niitä eniten arvoa tuottavia. Ja toivottavasti on myös uskallettu päästää irti niistä arvoa tuottamattomista toiminnoista.

Mikäli työyhteisö koostuu puhtaasti Robotti-Reinoista tai Tekoäly-Tainoista, niin nuo toimivat työkalut ja menetelmät olisivatkin melkeinpä se ainoa asia, joka tarvitsee olla hyvin hiottu. Mutta onneksi vielä me Ihkaelävät-Ihmiset muodostamme työyhteisöt, joten hyvinvointiin tarvitaan lisäksi rakentavaa yhteistyötä ja ihmisten kunnioitusta. Ja jotta nämä asiat saadaan hyvinvoivalle tasolle, niin siihen tarvitaan johtajuutta. Juuri sitä paljon puhuttua leadershippiä, valmentajuutta ja esimerkkinä toimimista. Erilaisten yhteistyömuotojen käytännön malleja sekä esimerkkejä siitä, miten työkaveria, yhteistyökumppania ja asiakasta kunnioitetaan.

Koronakevät on haastanut johtajuutta, sen molempia puolia. Managerin pitää muistaa antaa ihmisille selkeät tavoitteet ja Leaderin on muistettava pitää yhteydenpito säännöllisenä. Managerin huolehtii, että jokaisella on toimivat etätyöskentelyvälineet ja Leaderi varmistaa, että jokainen muistaa huolehtia reippailutauoista työpäivien aikana.

Jos Manageri miettii, että eipä tällä viikolla tarvitse viikkopalaveria pitää kun ei ole mitään uutta
kerrottavaa, mutta lähettää kuitenkin muistutuksena sähköpostilla viikon työlistan. Niin Leaderi pitää palaverin ja kertoo, ettei nyt mitään erityistä uutta, mutta hyvin me vedetään ja jaksetaan! Molempia tarvitaan, erityisesti nyt. Sekä Manageria että Leaderia.

Toimivat systeemit, yhteistyö ja ihmisten kunnioitus. Se on luottamusta ja se on johtajuutta.


Julkaistu 25.05.2020
Back to basics.

Heli Väliharju

Osastopäällikkö, yrityskonsultti

Katso myös

Ota yhteyttä

Puijonkatu 30, 2. krs
70110 Kuopio
puh. +358 207 211 400
company@ktshc.fi

Ota yhteyttä
Suostumus