fi

Esihenkilövalmennus tueksi bisneksen moniottelijoille

Yleisurheilun arvokisavuosi taas takana. MM-kisat Eugenessa ja EM-kisat Munchenissä. EM-kisoista tuli pitkästä aikaa menestystä, jopa kaksi kultaa. Jokunen aika sitten olin Turussa pitämässä valmennuskurssia johtajille ja puheeksi tuli rekryasiat. Erittäin haasteellinen tehtävä esihenkilöille, ensinnäkin saada ihmiset kiinnostumaan avoinna olevasta työpaikasta, mutta toiseksi onnistua valitsemaan oikea henkilö tehtävään. Yksi kurssilainen kertoi olleensa työhaastattelussa, jossa haastattelija kysyi yllättävän kysymyksen: ”Mikä olisi lajisi yleisurheilussa?” Kaveri oli vastannut, että pituushyppy, koska hän on nopea ja kimmoisa. Oliko se hyvä ja odotettu vastaus, sitä emme osaa sanoa. Jäin miettimään jälkeenpäin, mikä olisi hyvän esihenkilön laji?

Olisiko se moniottelu? Miehillä 10-ottelu ja naisilla 7-ottelu? Moniottelussa on eri tyyppisiä lajeja, jotka vaativat erilaisia ominaisuuksia. Koordinaatiota, voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja keskittymiskykyä. Ottelija ei ole missään lajissa maailman paras, mutta lopulta kaikkien lajien suorittamisen jälkeen tässäkin lajissa löytyy maailman paras. Ottelut ovat hiukan aliarvostettuja suuren yleisön silmissä, mutta ammattipiireissä varsin korkealle arvostettuja. Ja se harjoittelun vaikeus? Harjoittelussa on otettava huomioon lajin vaatimukset ja harjoitukset oltava tätä lajia palvelevia ja kokonaisuus huomioitava. Ei pysty maksimoimaan esim. voimaa, koska se saattaa kostautua toisessa lajissa, vaikkapa nopeudessa.

Esihenkilötyö on moniottelijan työtä. Pitää hallita paljon asioita riittävällä tasolla, jotta työssään onnistuu. On oltava kykyä managementin, asioiden, hallitsemiseksi, mutta toisaalta pystyä liidaamaan, eli ohjata ja sitouttaa ihmisiä tavoitteiden saavuttamiseksi. Sinulla pitää olla kyky hahmottaa kokonaisuuksia, ymmärtää mistä tässä bisneksessä on kysymys? Mikä vaikuttaa mihinkin? Sinulla pitää olla riittävä strateginen ajattelumalli, jotta osaat kytkeä operatiiviset toiminnat strategian toteutumiseen. Sinun pitää ymmärtää numeroista ja euroista, kannattavuudesta.

Prosessiajattelun sisäistäminen ja niiden kehittäminen tuottavuuden ja tehokkuuden parantamiseksi on tärkeää omaksua. On tiedettävä riittävästi juridiikasta, esim. haastavien tilanteiden kohdalle sattuessa. Näitä ovat mm. irtisanomiset, työntekijän epäasiallinen käytös, päihteiden käyttö tai luvattomat poissaolot. Esihenkilöllä pitää olla taitoja tunnistaa työyhteisössä kyteviä riitoja ja ongelmia, eli pystyä olla läsnä arjessa. Oltava empatiakykyä, tunneälyä ja kykyä tai karismaa vaikuttaa asioiden kulkuun toivotulla tavalla. Vuorovaikutustaidot erittäin tärkeää, jotta asiat tulee ymmärretyksi. Kuuntelemisen taito ensiarvoisen tärkeää. Asenne itsellä oltava kunnossa ja muistettava vielä lisäksi johtamisen tärkeät arvot, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus.

Aika laaja osaamisalue siis esihenkilöllä. Aina on parempia strategiaosaajia, kirjanpitäjiä, excelosaajia, myyjiä, Leankehittäjiä, psykologeja, juridiikan tuntijoita jne, mutta esihenkilön on kyettävä näihin asioihin riittävällä tasolla, jotta onnistuu työssään. Olemme aikanaan rakentaneet johtamisvalmennuksemme näiden ajatusten pohjalta, jotta valmennettavat saisivat laajasti ymmärrystä siitä, mitä kaikkia asioita johtamistyöhön sisältyy. Ja onko sattumaa vai ei, että esim. Toimitusjohtajakurssi sisältää 10 jaksoa/lajia?

Niin…, mikä olisi minun lajini? Vastaus on kiekonheitto. Minulla on samat arvot pituudessa ja painossa ruotsalaisen kiekonheittäjän, Daniel Ståhlin, kanssa. Ainut ero meillä on sylivälissä, jossa Daniel hakkaa minut mennen tullen. Siksi minusta ei koskaan olisi tullut huippuheittäjää.

Mutta mikä olisi sinun lajisi työelämässä? Ja miksi? Löydä lajisi ja kehitä itseäsi monipuolisesti ja luota itseesi sekä hyväksy itsesi sellaisena kuin olet. Tukena tässä kehityksessä toimii erinomaisesti esihenkilövalmennuksemme, joissa asiantuntevat konsulttimme auttavat liikkeenjohtoa löytämään konkreettisia työkaluja yrityksen parempaan johtamiseen.


Julkaistu 01.11.2022

Ota yhteyttä

Novapolis, Microkatu 1, 70210 Kuopio
puh. +358 207 211 400
company@ktshc.fi

 

Laskutus

Pyydämme ensisijaisesti toimittamaan laskut yritykseemme verkkolaskuina.

Verkkolaskuosoite: 003704517541

Välittäjä: Maventa

Ota yhteyttä
Suostumus