”Kaikki päättyy aikanaan”

Itämaan kuninkaalla oli muinoin vaikea kausi valtakunnassaan. Valtakunta eli levottomassa tilassa, kansa kärsi kurjuutta ja kaikesta oli pulaa. Kuningas oli itsekin tilanteesta masentunut ja alakuloinen. Hän pyysi hovissaan olevia viisaita miehiä keksimään jotain, joka helpottaisi oloa ja toisi valoa tilanteeseen. Viisaat miehet löivät päänsä yhteen ja hartaasti pohtivat ratkaisua. Muutaman päivän kuluttua asioita pohdittuaan he tulivat kuninkaan luokse ja kertoivat löytäneensä elämänohjeen, joka toisi helpotusta kuninkaan olotilaan. He antoivat kuninkaalle sloganin ”Kaikki päättyy aikanaan”.

Kuningas ei aluksi ymmärtänyt, mitä viisaat miehet tällä tarkoittivat. ”Arvoisa kuningas”, he aloittivat, ”kun meillä menee hyvin, niin tämä lause tuo meille nöyryyttä ja ymmärrämme, että aina ei mene hyvin”. ”Ja kun meille menee huonosti, niin nämä sanat tuovat uskoa ja luottamusta, että tämäkin menee joskus ohi”. Ja näin kuningas sai itselleen ohjeen, jolla hän pärjäisi niin hyvinä kuin huonoina aikoina ja samalla hän sai tärkeitä ja viisaita ajatuksia kulkea tätä elämää, kuten nöyryys, usko ja luottamus.

Meillä on rankka vuosi 2020 takana. Korona on tullut ja rokottanut yhteiskuntaa, yrityksiä ja ihmisiä. Kukapa olisi ennustanut vielä vuoden 2020 alussa, että koko maailma on yllätyksellisesti polvillaan näkymättömän ja vaarallisen vihollisen edessä. Ja nyt kevään alkaessa 2021, virus pitää meitä vielä otteessaan tiukasti. Rokotukset ovat vauhdissa ja suurin osa ihmisistä ymmärtää tilanteen vakavuuden ja käyttäytyvät sen mukaisesti kunnioittaen ja noudattaen suosituksia ja tervettä järkeä. Mutta nyt on uskon ja luottamuksen sekä kärsivällisyyden aika. Jos emme näin ajattele ja käyttäydy, niin homma saattaa kestää vielä pitkään.

Kulunut vuosi on muuttanut paljon asioita. Yritykset ovat muuttaneet strategioitaan aivan uuteen suuntaan. Vanhoilla eväillä ei enää ole menestymisen mahdollisuuksia. Työn tekeminen on muuttunut etäältä hoidettavaksi hyvin pitkälle ja se edellyttää tekijöiltään itseohjautuvuutta ja itsekuria. Teknologinen kehitys on hypännyt eteenpäin viimeisen vuoden aikana. Uusia järjestelmiä, ohjelmia ja työkaluja on otettu käyttöön ja jouduttu omaksumaan uudenlaisia työtapoja ja –menetelmiä. Tämä on vaatinut tekijöiltä paljon energiaa ja muutoskykyä ja –valmiutta.

Myynnin pelisäännöt ja muodot ovat muuttuneet. Fyysiset asiakaskäynnit ovat radikaalisti vähentyneet ja kauppaa tehdään etämenetelmin. Jopa vaativia isoja projekteja myydään ja aloitetaan sekä hoidetaan etäyhteyksillä. Tämä oli vielä runsas vuosi sitten mahdoton ajatus. Johtaminen muuttuu ja johtamisen haasteiden painopiste muuttuu. Jatkossa on tärkeää säilyttää yhteisöllisyys ja pitää kaikki mukana, kukaan ei saa erakoitua ja eristäytyä eikä tuntea itseään yksinäiseksi. Seurannan työkalut on oltava kunnossa, samoin mittarit. Omat havainnot ja tekijöiden tuntojen aistiminen etäältä tietokoneen ruudun välityksellä ei ole helppoa. Johtajan pitää nyt olla vielä enemmän tekijän iholla ja läsnä kuin ennen. Myös kuormitusta pitää seurata, ylikuormituksen vaara on suuri.

Tämä aika jakaa yritykset ja työntekijät kärjistäen kahteen pääluokkaan, menestyjiin ja pudokkaisiin. Ne yritykset, jotka menestyvät, ovat nyt hereillä, ymmärtävät tilanteen vakavuuden ja luotaavat ympäristöä tarkoin ja onnistuvat valitsemaan oikeat polut ja strategiat. Ne myös ymmärtävät, kuinka paljon bisneksen lainalaisuudet ja toimintaympäristö, mm. asiakaskäyttäytyminen, ovat muuttuneet ja vielä muuttuvat, ennen kuin Korona on voitettu. Tämä sama koskee myös työntekijöitä. On otettava uusia askelia, omaksuttava teknologisia uusia työkaluja, opittava tekemään töitä itsenäisesti ja itseohjautuvasti sekä olla luottamuksen arvoisia. Ja ne yritykset ja tekijät, jotka eivät toimi em. tavalla, ovat sitten pudokkaita.

Mutta nyt vaaditaan kärsivällisyyttä, uskoa, luottamusta ja uusiutumiskykyä. Hermon on pidettävä. Ja kun muistaa vielä viisaiden miesten sanat, että ”Kaikki päättyy aikanaan”, niin hyvä tästä vielä tulee.


Julkaistu 29.03.2021

Ota yhteyttä

Puijonkatu 30, 2. krs
70110 Kuopio
puh. +358 207 211 400
company@ktshc.fi

Ota yhteyttä
Suostumus