Muista äänestää kesäkuun 2024 EU-vaaleissa

Taas on viisi vuotta kulunut siitä, kun viimeksi kävimme 2019 äänestämässä EU-vaaleissa.

Viimeisen viiden vuoden aikana on ehtinyt tapahtumaan merkittäviä asioita, jotka ovat vaikuttaneet meidän elämäämme. Tammikuussa 2020 astui voimaan Britannian EU-ero, saman vuoden alkupuolella iski covid-19 kovalla voimalla, helmikuussa 2022 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja huhtikuussa 2023 Suomi liittyi Natoon. Mitähän kaikkea ehtii tapahtumaan seuraavan viiden vuoden aikana?

Taas kerran pohdin EU:n merkitystä yksilön ja yritystoiminnan kannalta, mikä EU:n rooli, visio ja mitkä ovat sen arvot?

Euroopan Unionin alueella on asukkaita n 450 miljoonaa, se koostuu 27 jäsenvaltiosta ja sillä on 24 virallista kieltä. Vaaleissa valitaan 720 meppiä, joita nykyisin on 705, Suomen meppien määrä nousee 15 (nykyisin 14). Jäsenmäärältään viisi suurinta maata tulee olemaan Saksa (96), Ranska (81), Italia (76), Espanja (61) ja Puola (53). Pienin jäsenmäärä on Kyproksella, Luxemburgilla ja Maltalla (6 jäsentä kullakin).

Meppien tehtävä parlamentissa on käydä läpi ehdotuksia, joista voi tulla uusia EU-lakeja, muuttaa tarvittaessa olemassa olevia lakeja, päättää yhdessä EU:n neuvoston kanssa EU:n talousarvioista, äänestää kauppasopimuksista, jos niissä on mukana maa, joka ei ole EU:ssa. Mepit tarkistavat miten EU toimii ja he myös valitsevat Euroopan komission puheenjohtajan.

Euroopan unionin perusarvoja ovat ihmisarvo, vapaus, demokratia, tasa-arvo ja oikeusvaltioperiaate. Isossa ryhmässä on aina erilailla asioita ajattelevia, joka näkyy mm Unkarin tavassa toimia varsinkin silloin kun kyse on yksimielisestä päätöksestä. Lisäksi haasteita aiheuttaa kahden suuren jäsenvaltion Saksan ja Ranskan näkemyserot kansallisten traditioiden ja integraation suhteen. Alkavalla kaudella keskeisiä asioita ovat suurella todennäköisyydellä ainakin suurvaltapolitiikka, EU:n puolustus & Ukrainan sota ja tekoälyyn liittyvät asiat.

Nykyinen parlamentin jäsen Petri Sarvamaa totesi 13.05.2024 (HS), että valittujen meppien työt alkavat heti 10.06.2024, jolloin on syytä olla jo Brysselissä. Valiokuntapaikat jaetaan jo parin viikon jälkeen ja valiokunnissa pitää ahkera ja motivoitunut.

Kun kerran jäseniä ollaan olkaamme aktiivisia ja valitse ehdokas, joka sinun mielestäsi ajaa motivoidusti sinulle ja edustamallesi yritykselle tärkeitä asioita.

 

Lainaan vielä 01/2023 kirjoittamastani blokista yhteenvetona seuraavaa:

Vaikka ympärillä kuohuu ja ennusteaikajänne lyhyt, niin mahdollisuuksia on paljon, kunhan ne vaan oikein oivaltaa. Ohessa yritystoiminnan 5-portaan perusohjeet tulevalle menestykselle:

  1. Tiedä ja tunne oma toimialasi, sekä arvio toimialasi kehityssuunta
  2. Asemoi oma yrityksesi kilpakentälle ja määrittele tuleva tahtotila
  3. Laadi toimintasuunnitelma (action plan) eli lähitulevaisuuden nakkilista
  4. Tee toimintasuunnitelmasta yrityksessäsi julkinen, määrittele mittarit, sitouta henkilöstö ja just-do-it.
  5. Pidä kassa kunnossa, hyvä maksuvalmius pitää mielen rauhallisena.

Hyvä työkaluna em. toimien toteuttamiseen on osallistua esim. TJ-kurssille, vaikka uudemman kerran, sillä annettavan opin lisäksi ympärilläsi on myös hieno vertaistukiryhmä. Oman alueesi vuoden 2024 kurssitarjonnan löydät tämän blogitekstin alta.


Julkaistu 27.05.2024
Muista äänestää kesäkuun 2024 EU-vaaleissa

Markku Matis

Varatoimitusjohtaja, johtava konsultti

Ota yhteyttä

Puijonkatu 30, 2. krs
70110 Kuopio
puh. +358 207 211 400
company@ktshc.fi

 

Laskutus

Pyydämme ensisijaisesti toimittamaan laskut yritykseemme verkkolaskuina.

Verkkolaskuosoite: 003704517541

Välittäjä: Maventa

Ota yhteyttä
Suostumus