Päästölaskennan piilotettu voima pk-yrityksissä

Ilmastonmuutoksen ja siitä aiheutuvien haasteiden kanssa painivista yrityksistä yhä useampi – suurista monikansallisista konserneista pieniin pk-yrityksiin – on ottanut vihreitä askeleita kohti kestävämpää tulevaisuutta. Mutta miksi pienen mittakaavan yritysten pitäisi vaivautua laskemaan päästöjään, kun maailmalla teollisuuden jättiläiset puhaltavat päästöjä piipuistaan kuin huomista ei olisi? Vastaus on yksinkertainen: koska se kannattaa. Ja ei, kysymys ei ole vain maapallon pelastamisesta – vaikka sekin on tärkeää – vaan ihan konkreettisesta taloudellisesta hyödystä.

Ajatus päästölaskennasta saattaa herättää pk-yrityksissä mielikuvia monimutkaisista laskutoimituksista ja byrokraattisista paperisodista. Joku asiakkaistanikin on todennut: ”Eikö meidän pitäisi keskittyä bisnekseen eikä ilmakehän koostumukseen?” Kun kerron, että yhdeksässä tapauksessa kymmenestä päästölaskenta ja sen perusteella tehdyt toimenpiteet ovat tie paitsi vihreämpään maailmaan myös lihavampaan lompakkoon, kiinnostus herää.

Mutta miten päästölaskenta oikein tehdään? Päästölaskenta tarkoittaa käytännössä yrityksen toiminnasta aiheutuvien kasvihuonekaasupäästöjen mittaamista ja analysointia. Se kuulostaa ehkä yhtä innostavalta kuin maanantaiaamun palaveri ilman kahvia, mutta siinä piilee monesti piilossa oleva mahdollisuus.

Päästölaskenta on käytännössä kuin mikä tahansa muu yritystoiminnan analyysi. Ensimmäinen askel on ymmärtää, mistä yrityksen päästöt syntyvät. Tämä voi tarkoittaa energiankulutuksen seurantaa, logistiikan tarkastelua tai materiaalien alkuperän selvittämistä. Kun tiedetään, mistä päästöt syntyvät, nähdään pian mahdollisuuksia säästöihin, joita ei aiemmin ole huomattu.

Päästölaskennan hyödyt eivät rajoitu vain suoriin säästöihin. Ostajat ja kuluttajat arvostavat yhä enemmän ympäristötietoisuutta. Vihreä imago voi olla kilpailuetu, joka houkuttelee asiakkaita ja parantaa yrityksen mainetta. Lisäksi monet suuret yritykset vaativat nykyään ympäristötietoja toimittajiltaan, joten päästölaskenta voi avata ovia uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Samasta syystä sen puute voi niitä myös sulkea.

Unohtaa ei kannata muitakaan riskejä. Ilmastonmuutos ei ole vain abstrakti uhka jääkarhuille: se on todellinen riski liiketoiminnalle. Sään ääri-ilmiöt, raaka-aineiden saatavuuden heilahtelut ja uudet ympäristölainsäädännöt voivat kaikki vaikuttaa yrityksen tulokseen. Päästölaskenta ja sen myötä toteutetut vihreät toimenpiteet voivat auttaa yritystä varautumaan näihin riskeihin ja jopa kääntämään ne eduksi.

Ai niin, käytännöllisiä esimerkkejähän haluatte kuulla siitä, miten sinne viivan alle jää lisää:

  • tehostetaan raaka-aineiden ja materiaalien käsittelyä suunnittelulla ja automaatiolla, joka vähentää hävikkiä – ja päästöjä
  • kiinnitetään huomiota työkoneiden käyttöaikaan ja -tapaan, mikä vähentää polttoaineen kulutusta – ja päästöjä
  • optimoidaan kuljetuksia reittien ja kuljetusvälinevalintojen osalta, jolloin kustannukset pienenevät – ja päästöt vähenevät
  • hyödynnetään sivuvirtoja lämmityksessä: öljy korvataan prosessista ylijäävällä materiaalilla – joka on usein päästötöntä
  • vaihdetaan valaistus ledeiksi, jotka kuluttavat selvästi vähemmän – ja päästötkin pienenevät
  • muutetaan polttoon perustuva lämmitys maalämmöksi, jolloin fossiilisten polttoaineiden sijaan käytetään sähköä, jonka kustannus on pienempi – ja valinnan mukaan päästötöntä
  • parannetaan rakennusten eristystä, mikä parantaa energiatehokkuutta – ja vähentää päästöjä
  • investoidaan aurinkopaneeleihin, jolloin voidaan jopa tuottaa sähköä myös muiden käyttäjien tarpeisiin – jolloin pienennetään muiden päästöjä (hiilikädenjälki)
  • uusitaan jäähdytyslaitteet, jolloin energiatehokkuus ja kylmäaineiden päästöt (erityisen haitallista ilmastolle) vähenevät selvästi – ja luonto kiittää

Monet toimenpiteistä ovat tulosvaikutteisia saman tien. Selvää on, että osa näistä parannuksista edellyttää investointeja. Pidemmällä aikavälillä tulokset ovat kuitenkin taloudellisesti järkeviä ja hyödyllisiä niin toiminnan kuin ilmaston näkökulmasta.

Kuinka vaikeaa tai kallista päästölaskenta sitten on? Jos ette vielä ole yrityksessänne päästöjä aiemmin laskeneet, siihen täytyy muutamia työpäiviä investoida. Itse asia ei kuitenkaan ole mitään rakettitiedettä. Rakennamme toimintamallin, jolla voitte laskennan tulevina vuosina tehdä itse helposti ja nopeasti. Ja kuten mikä tahansa investointi, se maksaa itsensä takaisin ajan myötä – sekä rahallisesti että ympäristöhyötynä.

Päästölaskenta pk-yrityksissä ei ole vain ympäristöteko, vaan myös fiksu liiketoimintastrategia. Se on kuin kahden voiton taktiikka: säästät planeettaa ja säästät rahaa samanaikaisesti. Milloin kartoitetaan teidän mahdollisuutenne säästöihin?

 

Päästölaskenta selvitykset yrityksille

 


Julkaistu 26.02.2024
Päästölaskennan piilotettu voima pk-yrityksissä

Timo Hakkarainen

Partneri, toimitusjohtaja, yrityskonsultti

Ota yhteyttä

Puijonkatu 30, 2. krs
70110 Kuopio
puh. +358 207 211 400
company@ktshc.fi

 

Laskutus

Pyydämme ensisijaisesti toimittamaan laskut yritykseemme verkkolaskuina.

Verkkolaskuosoite: 003704517541

Välittäjä: Maventa

Ota yhteyttä
Suostumus