Patriotismia ja populismia!

Moni tietää, kuka on Venäjän pomo. Moni tietää myös, kuka on USA:n ns. pomo. Mutta kuka on EU:n pomo?

Alkuvuodesta vierailin yhden viikon aikana viidessä eri EU-maassa. Matka alkoi Madridista, jossa vierailin mm. järjestössä nimeltä ICEX España Exportación e Inversiones. Heidän mukaansa Espanja on kovassa nousussa ja he kaipaavat ulkomaisia investoijia. Espanjan osalta on mielenkiintoista, että maan hallitusneuvottelut jatkuivat lähes koko vuoden 2016.

Seuraava kohde oli Pariisi, jossa suomalaisen yrityksen suomalainen toimitusjohtaja kertoi, että ranskalainen on omasta mielestään paras ja että heidän kanssaan on rakennettava henkilökohtaiset suhteet, jos haluaa tehdä kauppaa. Ranskassa voi pohtia sitä, miksi nykyinen presidentti on erittäin epäsuosittu ja miten käy vaaleissa Marine Le Penille.

Saksan vierailun kohteena oli Berliinissä toimiva Head of Department, EU ja International Services, jossa minulle vahvistui edelleen näkemys, että Euroopan pomo on Saksa. Saksan talous kasvaa vauhdilla, ja erityisesti Berliinissä halutaan ulkomaisia investoijia erityisesti ICT-sektorille. He ovat valmiita tekemään tulijoille ”kummisetämäisiä” tarjouksia. Saksassa Angela Merkel on pysynyt tiukasti vallan kahvassa pakolaisista huolimatta.

Brysselissä kävin mm. EU-parlamentissa, jossa pohdiskelin ääneen blogini alussa olevaa kysymystä. Kaiken kaikkiaan Bryssel on miellyttävä paikka, ihmisten ja byrokratian sulatusuuni, joka aina yllättää positiivisesti.

Viimeinen kohteeni oli Lontoo ja Warnford. Iso-Britanniassa kuuluu vahva historian havina. Siellä pääministeri Theresa May koettaa taiteilla brexitin kanssa.

Kaiken kaikkiaan yhteistä Eurooppaamme vaivaa patriotismi, jossa kukin maa pyrkii vetämään kotiinpäin. Trump ja Putin ovat viime aikoina pitäneet riittävästi populismin lippua liehumassa! Taitaa lähiaikoina olla melko mausteista soppaa tarjolla. Toisaalta konsultin näkökulmasta voi todeta, että edellä mainitulla alueella asuu yli 270 miljoonaa potentiaalista asiakasta ja että muutos tuo aina mukanaan uusia mielenkiintoisia mahdollisuuksia!

Joten vahva neuvoni on: Ylös, ulos ja kaupanteolle Eurooppaan. Sillä tavalla me saamme Suomen nousuun!


Julkaistu 27.03.2017
Patriotismia ja populismia!

Markku Matis

Varatoimitusjohtaja, johtava konsultti

Katso myös

Ota yhteyttä

Puijonkatu 30, 2. krs
70110 Kuopio
puh. +358 207 211 400
company@ktshc.fi

Ota yhteyttä
Suostumus