Pitkän tähtäimen näkymät

Tulevaisuutta ei voi hallita. Tulevaisuus yllättää aina. Mutta ehkä on kuitenkin hyvä herkistyä sen tuomille mahdollisuuksille ja huomioida ne strategioita päivittäessä.

Journalisti-kirjailija Hamish McRae’n ennustukset vuodelle 2020 osuivat aika hyvin oikeaan. Vuonna 1994 hän ennusti, että

 • Kiina olisi hyvällä matkalla tullakseen maailman suurimmaksi taloudeksi ostovoimalla mitattuna.
 • Japanin ikääntyminen johtaisi sen kääntymään enemmän sisäänpäin
 • UK tekisi vapaakauppasopimuksen Eurooppaan sen sijaan, että olisi EU:n täysjäsen. McRae näki myös, että tällaisen järjestelyn neuvotteleminen voi kuitenkin olla erittäin vaikeaa.
 • USA kokee ”yhden niistä radikaaleista muutoksista poliittisissa asenteissa, joita tapahtuu aika ajoin”.

Tuolloin ei ollut Internet-selaimia tai hakukoneita, joten oli vaikea ymmärtää kuinka tekniikka muuttaisi viestintää. McRae’n ennustus Euroopan yhteisvaluuttaan liittyen epäonnistui.  Hän totesi, että jos yhteinen valuttaa todellakin perustettaisiin, se todennäköisesti hajoaisi vuoteen 2020 mennessä.

Nyt McRae’lta on tulossa uusi kirja, jossa hän ennustaa tulevaa 30 vuoden päähän, vuoteen 2050. Seuraavassa hänen ennustuksiaan:

 • Maailmassa on 10 miljardia ihmistä ja suuri väestöjakauma on ikääntynyttä.
 • Suhteellisen nuoret alueet – Afrikka ja vähemmässä määrin Intia ja sen lähialueet – ovat nopeasti kasvavia ja usein kaoottisia.
 • Vanhemmat alueet, kuten Manner-Eurooppa ja Japani, ovat entistä varovaisempia ja sisäänpäin suuntautuvia. EU selviää, mutta löyhempänä unioinina.
 • Venäjän nopeasti vähentyvä väestö hillitsee sen kaikkia maailmanlaajuisia tavoitteita.
 • Kiinasta tulee selvästi maailman suurin talous, mutta sen väestön ikääntyminen ja vähentyminen hillitsevät sen globaalia hallitsevaa asemaa ja ohjaavat kehittämään omien ihmisten turvallista ja mukavaa elämää.
 • Yhdysvallat pysyy elinvoimaisimpana, ulospäinsuuntautuneimpana sekä rikkaimpana alueena ja se voittaa käytännössä Kiinan maailmanlaajuisessa vaikutuksessa. Loput englanninkielisestä maailmasta linjautuvat Yhdysvaltojen kanssa. Kielestä ja kulttuurista tulee tärkeämpiä yhdistäviä tekijöitä kuin fyysisestä läheisyydestä.
 • Teknologisen kehityksen ansiosta maailma voi tarjota ihmisarvoisen elämäntavan suurimmalle osalle 10 miljardista, mutta samalla taistellaan armottomasti ihmiskunnan ympäristökuormituksen rajoittamiseksi planeetalla. Kaikki nykyiset huolenaiheet, mm. ilmastonmuutos ja elinympäristön menetys jatkuvat. Mutta tekniikka tuo tehokkuutta palveluteollisuudelle, samoin kuin tehdasjärjestelmä lisäsi valmistustehokkuutta. Tämän avulla elintaso voi nousta edelleen.
 • Noin ¾ maailman väestöstä on keskiluokkaa. Heidän ideansa, etenkin Kiinan, Intian ja enenevässä määrin myös Afrikan valtavan keskiluokan ideat, heijastuvat myös jo pidemmälle kehittyneisiin maihin. Yhdysvallat säilyttää intellektuaalisen johtajuuden, jota hillitsee nousevan maailman paljon lukuisampien (ja yhtä hyvin koulutettujen) ihmisten ideat.

Jokerina McRae heittää kaksi villiä ajatusta. Voi olla, että 30 vuoden kuluttua toteamme, että emme ole yksin maailmankaikkeudessa. Jos avaruudessa on muita sivilisaatioita, joiden kanssa voimme kommunikoida, meidän täytyy arvioida uudelleen kaikki tietämyksemme eri lajeista.

Toinen ajatus on, että opimme ymmärtämään sitä mitä nyt kutsumme paranormaaliksi. Esimerkiksi kuinka joskus näemme etukäteen mitä tulee tapahtumaan, vaikka sille ei ole olemassa rationaalista selitystä. Jos näin tulee tapahtumaan, maailma on melko erilainen vuonna 2050. Ehkä parempi. Hyvää alkanutta uutta vuosikymmentä!

Lähde: The Economist. The World in 2020. Artikkeli: The long view. Kirjoittaja: Hamish McRae.


Julkaistu 27.01.2020

Ota yhteyttä

Puijonkatu 30, 2. krs
70110 Kuopio
puh. +358 207 211 400
company@ktshc.fi

 

Laskutus

Pyydämme ensisijaisesti toimittamaan laskut yritykseemme verkkolaskuina.

Verkkolaskuosoite: 003704517541

Välittäjä: Maventa

Ota yhteyttä
Suostumus