Tulossa on yoldien aika

Yold tulee sanoista ”young old”. Tällä termillä japanilaiset kutsuvat ihmisiä, jotka ovat 65-75-vuotiaita. Kyse on porukasta, joka tällä hetkellä on jo pääsääntöisesti eläkkeellä, työelämän ulkopuolella. Tätä porukkaa ei pidetä ihan höperönä; USA:n istuva presidentti ja haastajat ovat merkittäviltä osin tätä porukkaa.

Tätä vuosikymmentämme pidetään yoldien vuosikymmenenä. Ensimmäistä kertaa maailmassa on enemmän yli 30-vuotiaita kuin alle. Yoldit ovat nopeimmin kasvava ikäryhmä. Eivätkä he ole mikä tahansa ihmisryhmä. He haastavat perinteiset odotukset eläkkeellä olevista. He ovat terveellisempiä ja vauraampia kuin aiemmat seniorit. He ovat myös kiireisiä ja menevämpiä. Tämä sekoittaa kuluttaja-, palvelu- ja rahoitusmarkkinoita.

Yoldien nousu on lahja heille itselleen, talouksille sekä yhteiskunnille. Monet yritykset ajattelevat tuottavuuden laskevan iän myötä, mutta erään tutkimuksen mukaan vanhempien työntekijöiden tuottavuus on hiukan keskimääräistä korkeampaa ja kaikista tuottavimpia ovat useimpien sukupolvien muodostamat työtiimit. Vanhemmilla henkilöillä on laaja kokemus ja nuoremmilla uuden ajan kujeet hallussa.

Monissa maissa useat ihmiset haluaisivat jatkaa työuraa ohi nykyisen eläköitymisrajan, kunhan järjestelmä mahdollistaisi sen. Olisiko tässä vinkkiä työvoimapulan kanssa kärsiville työnantajayrityksille? Olisiko yoldeista osa halukas tekemään esimerkiksi osa-aikatyötä?


Julkaistu 26.02.2020

Ota yhteyttä

Puijonkatu 30, 2. krs
70110 Kuopio
puh. +358 207 211 400
company@ktshc.fi

 

Laskutus

Pyydämme ensisijaisesti toimittamaan laskut yritykseemme verkkolaskuina.

Verkkolaskuosoite: 003704517541

Välittäjä: Maventa

Ota yhteyttä
Suostumus