Hyvää uutta vuotta 2023 – kohti tulevaa

Joulukuussa eräs asiakkaamme totesi, että vuoden 2022 aikana on hänen toimialallaan tapahtunut enemmän kuin koko hänen työurallaan viimeisen 25 vuoden aikana.

Rakennusteollisuus (RT) on yksi Suomen merkittävimmistä työllistäjistä, joka katsoo laaja-alaisesti katsottuna työllistävänsä yli 500.000 henkilötyövuotta. Vuosi 2021 oli toimialalla, covid-19:ta huolimatta, vielä vahvaa kasvun, jopa ylikuumenemisen aikaa. Vuonna 2022 Venäjän häikäilemätön hyökkäys Ukrainaan toi mukanaan materiaalipulan ja materiaalien hinnan nousun. Lisäksi loppuvuoden korkotason nousu siirsi suunniteltuja aloituksia.

Alalla muutoksiin on totuttu, sillä pitkän aikavälin muutokset ovat aina osuneet rakentamiseen n ka 30%:n tasolla (vaihteluväli on ollut 10-60%). Nykytilanteen muutokset alalla muistuttavat 70-80 lukujen öljykriisin aikaa. Rakennusalalla toimijat ovat jälkiviisaasti sanoneet, että monta projektia olisi jätetty kaksi vuotta sitten aloittamatta, jos nykytilanne olisi ollut silloin tiedossa. Mutta toisaalta nytkin on projekteja aloitettava, kun ei tiedetä miltä markkinat kahden vuoden kuluttua näyttävät.

Maaliskuussa 2017 kirjoitin blogin teemalla patriotismia ja populismia I, jossa totesin, että moni tietää kuka on Venäjän pomo, moni tietää kuka on USA:n pomo, mutta kuka on EU:n pomo? Silloin Euroopassa keskustelun aiheita olivat Ranskan presidentinvaalit ja pohdittiin miten Marine Le Penin käy vaaleissa. Saksan talous oli erittäin kovassa nousukiidossa ja Angela Merkel oli tiukasti vallan kahvassa. I-B:ssa Theressa May koetti taiteilla brexitin kanssa. Nythän me tiedämme, kuinka on käynyt.

Elokuussa 2020 kirjoitin blogin teemalla patriotismia ja populismia II, jossa pohdin sanoja patriotismi, populismi ja protektionismi. Patriotismi eli isänmaallisuus (kreikan sana patris) tarkoittaa omistautumista isänmaata kohtaan, jossa ei kuitenkaan omaa maata pidetä muita parempana (huom! nationalisti pitää itseään muita parempana). Populismi on löyhä ideologia tai puhetyyli, joka perustuu kansansuosion havitteluun. Protektionismi tarkoittaa valtion sisäisillä markkinoilla toimivien kotimaisten toimijoiden suojelemista ulkopuoliselta kilpailulta. Tällöin laadin yhtälön patrioitismi+populismi+protektionismi = EU:n nykytila. Lisäksi pohdin jälleen kerran kuka on EU:n pomo ja mikä on EU:n visio?

Lähivuosien merkittäviä tapahtumia tulevat olemaan korkotason pysyminen yli 0%:n eli tältä osin olemme palanneet ns normaalille tasolle 12 vuoden 0-korkokauden jälkeen. Kiertotalous ja Venäjältä tulleen energian korvaustoimet tuovat tullessaan merkittäviä mahdollisuuksia. Lisäksi vilpittömästi toivon, että Ukrainan jälleenrakentaminen alkaisi mahdollisimman pian, joka tuo tullessaan merkittävän kysyntäpiikin monelle toimialalle. Lisäksi eurooppalaiset toimijat analysoivat ja minimoivat Kiina-riskiään.

Vaikka ympärillä kuohuu ja ennusteaikajänne lyhyt, niin mahdollisuuksia on paljon, kunhan ne vaan oikein oivaltaa.

Ohessa yritystoiminnan 5-portaan perusohjeet tulevalle menestykselle:

  1. Tiedä ja tunne oma toimialasi, sekä arvio toimialasi kehityssuunta
  2. Asemoi oma yrityksesi kilpakentälle ja määrittele tuleva tahtotila
  3. Laadi toimintasuunnitelma (action plan) eli lähitulevaisuuden nakkilista
  4. Tee toimintasuunnitelmasta yrityksessäsi julkinen, määrittele mittarit, sitoututa henkilöstö ja just-do-it.
  5. Pidä kassa kunnossa, hyvä maksuvalmius pitää mielen rauhallisena.

Hyvä työkaluna em toimien toteuttamiseen on osallistua TJ-kurssille, vaikka uudemman kerran, sillä annettavan opin lisäksi ympärilläsi on myös hieno vertaistukiryhmä. Oman alueesi vuoden 2023 TJ-kurssin löydät täältä.

Vaikka yhä edelleen pohdin, kuka on EU:n pomo ja mikä on EU:n visio, niin vahva neuvoni on edelleen: Ylös, ulos ja kaupanteolle!


Julkaistu 26.01.2023
Hyvää uutta vuotta 2023 – kohti tulevaa

Markku Matis

Varatoimitusjohtaja, johtava konsultti

Ota yhteyttä

Puijonkatu 30, 2. krs
70110 Kuopio
puh. +358 207 211 400
company@ktshc.fi

 

Laskutus

Pyydämme ensisijaisesti toimittamaan laskut yritykseemme verkkolaskuina.

Verkkolaskuosoite: 003704517541

Välittäjä: Maventa

Ota yhteyttä
Suostumus